Mine rejser som kørestolsbruger

Mine rejser i kørestol @ Kirsten K Kester | MitLivsRejser.com
Kørestolsbruger foran Moai statuer i Rapa Nui/ Påskeøen @ Kirsten K Kester | MitLivsRejser.com

Siden barndommens rejser rundt i Europa, er jeg nysgerrig på menneskene, kulturer, og alt det anderledes, ude i verden. Min fars mange udlandsrejser, grundet hans job, er muligvis det, som har gødet og givet næring til mit rejsegen.
Rejserne startede tidligt, og jeg mindes jeg sprang på, hver en mulighed jeg fik for, at krydse grænser.
Igennem rigtig mange år, er det blevet til en hel del rejser, verden over.

Sagt helt enkelt; er det aldrig let, at rejse med en kørestol på slæb. Lad os bare sige det, som det er. Rejser med kørestol, op og ned ad trapper, ind og ud af busser, tog, fly, for slet ikke at tale om, at finde et nogenlunde kørestolsegnet toilet, i Chaco området i Paraguay, eller downtown Genova.
Alle rejser, vel og mærket, skal de være bare en smule interessante, og ikke en; jeg slænger mig ved poolen rejse, er røv besværlige, og det tager en helvedes tid at komme rundt.

Nu er det bare sådan, har jeg ikke min kørestol, bliver tilværelsen sådan set temmelig umulig. Hvordan skal jeg komme rundt, uden en kørestol?
Rejser i kørestol er besværlige. Jo, lad os slå det fast, men uden en kørestol, når jeg nu ikke kan gå, er en rejse uden ret mange muligheder.
— Hermed kan jeg slå fast, jeg elsker at rejse med kørestol. Uden den, kommer jeg ikke langt.

Min kørestol, nysgerrighed og stædighed har bragt mig langt, og de sejrer som regel over forhindringerne på min vej . . årsagen er, har jeg et mål, fortsætter jeg til jeg når det.

“Kirsten ved, hvordan man flyver med stækkede vinger”.

— Psykolog på et rådgivnings kursus v. Rambøll

At rejse som globetrotter i kørestol, på samme måde som jeg rejser, kræver du er åben for en masse udfordringer, og ikke lader forhindringer stoppe dig.
Det kræver mod, fantasi, og det kræver, at du har tillid til andre, men OGSÅ til dig selv.
90 % er verdenen er ikke tilgængelig for folk i kørestol, og Angkor Wat templet bliver ikke tilgængelig, fordi jeg kommer rullende forbi.
Nysgerrigheden i min mave rumler ofte, og det siges, du bør gå efter dine mavefornemmelser. Det gør jeg i allerhøjeste grad.

kørestol ved trappe @ Kirsten K Kester | MitLivsRejser.com
Forhindringer er der mange af som kørestolsbruger


Ofte bliver jeg spurgt: Jamen hvordan rejser man som kørestolsbruger?
Det er svært at forklare med få ord om rejselivet i en kørestol.
Lige så mange mennesker i kørestol, lige så forskellige måder, tænker jeg.
Jeg kan fortælle, hvordan jeg rejser, give råd og vejledning, fif og tips til andre kørestolsbrugere, men jeg kan ikke fortælle, hvordan man rejser som kørestolsbruger . . Der er ingen “én måde” at rejse på, når man sidder i kørestol.
Meget afhænger af, hvilken type person du er, hvilket handicap du har, hvilket menneske er du? Er du introvert, ekstrovert? Hvad vil du opleve? Kan du bede andre om hjælp, til at forcere en trappe? Hvordan gør du din egen by tilgængelig? Er du åben overfor spontanitet, eller skal alt planlægges? Har du tillid til andre mennesker? Har du tillid til dig selv? Må fremmede hjælpe dig, og i hvor stor en grad?
Alle mennesker er forskellige. Det betyder intet, om du har et handicap, eller ej. De fleste ting jeg har nævnt ovenfor, er gode spørgsmål, at stille sig selv, hvis man er ny på rejsen.
Selv har jeg altid været en nysgerrig, åben og en udadvendt kvinde, som ønsker masser af eventyr i mit liv. Udfordringerne på vejen, har derfor været lettere for mig, end var jeg genert og forsigtig. Udfordringerne tager jeg som de kommer — for mig er verdenen en spændende legeplads, jeg har lyst til at udforske.
Summe summarum, selvfølgelig rejser handicappede som alle andre, men på hver vores måde . .

“Kirsten K. is one of the fireballs I have met with courage, capability to achieve accomplishments and she took my breath away in that lecture she give us in Sjálfsbjörg the National Association of Physically disabled in Iceland“

— Kolbrún Stefánsdóttir, headmaster at Sjálfsbjörg the National Association of Physically disabled in Iceland.


. . Roserne er ofte store, når jeg fortæller om mine rejser i kørestol.
I mine øjne, lever jeg blot det liv, jeg gerne vil leve.
Indtil videre har jeg rejst i 75+ lande. Primært med antropologiske og kunstneriske interesser.

En vigtig ting for mig, når jeg rejser er at give lidt igen, til dem jeg besøger. “Den lette, og oftest benyttede tilgang” er at give penge. Mange mennesker har absolut brug for det. Særligt i udviklingslandene; hvor folk ofte kæmper for at mætte børns maver.
Sagen er, jeg kan ikke fodre hele verden. Det betyder ikke, jeg aldrig donerer til dem i nød, men jeg forsøger at vælge med omhu.
Til gengæld prøver jeg at give til de folk, som kunne have brug for netop noget, jeg kan give dem.
Fx er jeg utrolig god til at, at være selvstændig, følge egne idéer og ønsker, og rejse på trods af mit handicap.
Jeg er stædig, og jeg forsøger hellere, end jeg lader mit handicap stoppe mig fra at gøre det jeg gerne vil.
Som udgangspunkt, tænker jeg du selv sætter dagsordenen for dit liv. Visse ting, rækker udenfor selvbestemmelsen, men som grundtanke, bliver du det liv du lever, du er de valg, du tager.
Vi skylder alle os selv, at kæmpe for vores drømme. Få det liv du tror på.
Jeg ved mange mennesker bliver forhindret i livet af hindringer og besværligheder, manglende selvtillid og meget andet på deres vej. Så når jeg har mulighed for det, forsøger jeg at inspirere folk, ved hjælp af samtaler eller foredrag. Jeg fortæller, at folks drømme tæller, og hvordan man fx overvinder, nogle af forhindringerne på vejen.

Tegnet verdenskort af @ Kirsten K Kester | MitLivsRejser.com


Lande- og territorie listen ser foreløbig således ud:

Andorra, Argentina, Australien, Belgien, Belize, Bolivia, Botswana, Brasilien, Burma, Canada, Cambodia, Ceuta, Chile, Costa Rica, Cuba, Danmark, Egypten, El Salvador, Finland, Frankrig, Færøerne, Gibraltar, Grækenland, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Hviderusland, Indien, Indonesien, Island, Israel, Italien, Kazakhstan, Kina, Kroatien, Kyrgyzstan, Laos, Lesotho, Luxembourg, Malawi, Malaysia, Malta, Mexico, Monaco, Mozambique, Namibia, Nederlandene, Nepal, New Zealand, Nicaragua, Norge, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Påskeøen, Rusland, San Marino, Schweiz, Singapore, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Swaziland, Sydafrika, Thailand, Tjekkiet, Tunesien, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn, Uruguay, USA, Vatikanstaten, Venezuela, Vietnam, Zambia, Zimbabwe, Østrig


Se evt. min engelsksprogede side, CuriousKester, hvor der er flere rejsefortællinger. (Desværre opdateres siden ikke pt, pga min sygdom postcommotio).  

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close