High Line i New York

KUNSTEN I GADEHØJDE

Når du oplever kunst på gaderne, afbrydes dine tanker, du ser dine omgivelser med nye øjne. Med et nyt perspektiv. Bygningerne, mennesker du møder, butikker du passerer. Alt ændres i lyset af kunsten. Din hjerne vil automatisk begynde at spekulere på andre ting. Flere forskellige ting, end hvis kunsten ikke var til stede.

High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester

ET TILFÆLDIGT MØDE, BLIVER TIL (FLERE!) DEJLIGE OPLEVELSER

Et tilfældigt møde med en venindes søster, fører mig (bl.a.) til en tur på High Line på Manhattan.
Min forbløffelse er stor. Det er femte gang jeg er i NYC, og først nu ser jeg denne perle, der lydløst svæver hen over det ellers så travle Lower Manhattan. Den vidunderlige bro er en dejlig overraskelse.

Jeg tænker det er en gave NYC har. Man oplever noget anderledes, en ny bid af NYC ved hvert besøg.

High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester

Uanset om du er til kunst, arkitektur, eller blot en ny oplevelse, er High Line stedet man tager hen. Jeg er til det hele, og kunne have brugt flere dage på, at nyde, tage panoramabilleder, være i stilheden, se New York City‘s spændende hustage, og i det hele taget få den her aha oplevelse af, at gå rundt 10 m. henover det travle Manhattan.

High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester

THE HIGH LINE BLIVER TIL

Jernbanen The High Line bliver bygget i 1930’erne, som en del af et massivt infrastruktur projekt kaldet West Side Improvement.

Godstrafikken bliver løftet 30 fod/ 9 m. op i luften. Man fjerner dermed de farlige tog fra gaderne i Manhattans største industrielle distrikt.
Ingen tog har kørt på High Line siden 1980.
I dag er de tidligere togspor styret af Friends of the High Line, en medborger baseret, non-profit gruppe, der sammen med byen New York, arbejder for at bevare og vedligeholde strukturen som en offentlig park, hævet henover Lower Manhattan.

High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester

STRUKTUREN

Hver del af High Line‘s jernbaneviadukt er ombygget til offentligt park. Dette indebærer ikke kun år med planlægning, og arbejde fra nogle af byens mest opfindsomme designere, men også mere end to års konstruktion pr. afsnit.

High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester

PLANTE DESIGN

High Line‘s utrolige design af planter er inspireret af det selvsåede landskab, der voksede på de ikke-anvendte forhøjede jernbanespor i løbet af de 25 år efter, at togene stopper. Arten af stauder, græs, buske og træer blev valgt for deres hårdhed, bæredygtighed, tekstur og farvevariation med fokus på indfødte arter. Mange af de arter, der oprindeligt voksede på High Line‘s jernbanespor, er indarbejdet i parkens landskab.

En vidunderlig og overraskende gåtur gennem NYC — Er du i New York City, gå da ikke glip af  High Line

High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester
High Line in NYC © KirstenKKester.com | Kirsten K. Kester